Restrictionarea pachetelor IP consta in blocarea unor pachete, in functie de:
Pentru pachetele respinse, se pot configura actiuni:
Restrictionarea pachetelor IP are ca scop:
NAT = Network Address Translation
Translatarea adreselor consta in inlocuirea, dupa anumite reguli, a adresei sursa sau a adresei destinatie a unui pachet.
In general este necesara interceptarea si translatarea inversa a adreselor pachetelor de raspuns la un pachet cu adresa translatata. Din acest motiv, translatara adreselor se poate face doar pe masinile ce actioneaza ca gateway, si doar daca se pot identifica pachetele de raspuns - de exemplu, functioneaza bine pentru TCP sau ICMP echo, dar nu functioneaza bine pentru UDP.
Utilizari posibile:
In consecinta, calculatorul local are impresia ca discuta direct cu calculatorul din Internet, iar calculatorul din Internet are impresia ca discuta cu gateway-ul.
Metoda permite ca adresele IP locale sa nu fie vizibile in Internet. Avantaje: securitate sporita, si posibilitatea de-a folosi adrese care nu sunt unice, cu conditia ca ele sa nu fie folosite in alta parte in Internet-ul vizibil. Exista disponibile in acest scop adresele: 10.*.*.*, 172.16.*.* - 172.31.*.* si 192.168.*.* ; acestea nu pot fi folosite pentru calculatoare vizibile in Internet, insa pot fi folosite pentru calculatoare din retele locale care pot accesa servere din Internet.
Nu este propriu-zis filtrarea pachetelor.
Tunelare inseamna trimiterea pachetelor cu antet cu tot in formatul unei retele ca date utile peste o alta retea - de alt tip sau chiar de acelasi tip.
Daca exista doua retele neconectate direct, dar exista o retea - incompatibila - care le-ar putea uni, se poate crea o legatura virtuala intre gateway-urile celor doua retele si tunela prin aceasta legatura pachetele. In felul acesta se poate crea o VPN (Virtual Private Network) legand doua subretele cu adrese private (de genul 192.168.*.*) distincte tuneland pachetele prin Internet.