Comenzi DOS - introducere

Pe scurt

Interpretorul de comenzi

Orice sistem de operare trebuie sa ofere utilizatorului posibilitatea de-a lansa in executie aplicatii si de-a face anumite operatii (de exemplu copiere/redenumire/stergere de fisiere).

In acest scop (aproape) orice sistem de operare este "dotat" cu un interpretor de comenzi; acesta citeste o comanda de la tastatura, o executa, citeste inca o comanda, o executa...

In sistemul de operare DOS, interpretorul de comenzi este activat la pornirea sistemului.

In Windows interpretorul de comenzi se activeaza prin lansarea aplicatiei MSDos Prompt fie din meniul Start|Programs|MSDos Prompt, fie din Start|Run cu comanda cmd (Windows NT sau 2000) sau command (Windows 95/98).

Comenzi de baza:

cd
schimba directorul curent
dir
afiseaza fisierele din directorul curent
copy
copiaza fisiere
del
sterge fisiere

Windows explorer

Aplicatia Windows Explorer face cam aceleasi servicii ca si un interpretor de comenzi, dar prezentand o interfata grafica.

Windows Explorer se poate lansa din meniul Start|Programs|Windows NT Explorer sau dand dublu-clic pe My Computer.

Este recomandabila schimbarea optiunilor in modul urmator:

Maparea directoarelor partajate din retea

In retelele Microsoft, fiecare calculator (server) poate face accesibile celorlalte calculatoare anumite directoare de pe discul sau.

Pentru a putea accesa continutul unui astfel de director partajat, trebuie sa-i asociem un nume de unitate de disc (adica acel director partajat va fi vazut de calculatorul local ca si cand ar fi o unitata de disc locala). Pentru aceasta, din aplicatia Windows Explorer se va alege Map network drive (din meniul Tools sau din toolbar).

Exercitii

  1. Lansati Windows explorer si vizualizati cateva directoare de pe discul C
  2. Mapati, de pe server-ul DEC directoarele partajate Labor si Soft
  3. Lansati o fereastra MSDos Prompt
  4. Intr-o astfel de fereastra DOS, vizualizati continutul unor directoare (c:\, c:\temp, ...) Folositi comenzile dir, cd.
  5. Lansati mediul Turbo Pascal. Atentie, directorul curent trebuie sa fie un director in care puteti scrie, de exemplu c:\temp.


Arhitectura calculatoarelor

9 Oct 2001
Radu-Lucian LUPSA