sMilestone, invenţia studenţilor noştri participanţi în finala mondială Imagine Cup, prezentată pe larg în presă
Ediţia on-line a ziarului Gândul a acordat zilele trecute un amplu spaţiu performanţei echipei SMT, reprezentanta Facultăţii de Matematică şi Informatică la ediţia din acest an a prestigioasei competiţii Imagine Cup.
Invenţia unor studenţi români care ar putea ajuta milioane de oameni din întreaga lume
Au doar 22 de ani, dar au reuşit să dezvolte un program pe care inginerii IT nici măcar nu şi-l puteau imagina în funcţiune. Este vorba despre trei studenţi români care au creat sMilestone, un proiect care vine în ajutorul a milioane de oameni care au nevoie de sprijin în recuperare, după ce au suferit accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene puternice sau au o formă gravă de paralizie.
Anual, peste 16 milioane de persoane din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral (AVC), arată statisticile oficiale. Mulţi dintre pacienţii care supravieţuiesc rămân desfiguraţi şi circa 2,5 milioane dintre ei îşi pierd principala capacitate care îi ajută să relaţioneze cu cei din jur – cea de a vorbi. La aceştia se adaugă persoane care au ajuns să aibă o paralizie parţială a feţei în urma traumatismelor cerebrale pe care le-au suferit în diverse accidente şi persoane care au o paralizie majoră şi nu îşi mai pot mişca decât capul sau gura. În sprijinul tuturor acestor oameni ar putea veni un program dezvoltat de trei tineri români.
Rareş Urdea, Bogdan Andrei Pop şi Bogdan Mursa sunt studenţi la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi au creat, sub îndrumarea mentorului Dan Mircea Suciu, aşa-numitul sMilestone – programul de recuperare care îi ajută pe cei de mai sus să vorbească din nou sau să interacţioneze mai uşor cu un calculator.