Proiectul reprezintă un pas esențial către implementarea tehnologiei cuantice de ultimă generație (QT), având ca scop abordarea și depăşirea provocărilor majore ale erei digitale, cum ar fi securitatea comunicațiilor și creșterea capacității de calcul bazate pe legile fizicii cuantice. Mai mult, proiectul este perfect aliniat cu Programul Europa Digitală, având ca obiectiv principal construirea și implementarea unei infrastructuri de comunicații cuantice securizate în România, care va deveni infrastructura locală a unui viitor „Internet cuantic” la scară europeană.
Alte obiective fundamentale ale proiectului se concentrează pe:
(i) crearea unei mase critice de experți în QT pentru a accelera avansul acestor tehnologii, implicând industria, IMM-urile și organismele publice,
(ii) stabilirea de rețele naționale de centre tehnologice de comunicație cuantică (QC), care să ofere atât perfecționare, cât și baze de testare tehnologice, urmând o strategie coerentă care va transforma aceste centre în actori cheie la nivel european (EDIH – European Digital Innovation Hubs). Acest pas va contribui la consolidarea rolului UE ca lider global într-o lume în care tehnologiile cuantice devin omniprezente.
Conform obiectivelor din apel, proiectul se bazează pe:
(a) implementarea unor sisteme și rețele cuantice avansate, atât la nivel național, cât și metropolitan (cunoscute ca Infrastructura Națională de Comunicare Cuantică a României – RoNaQCI),
(b) testarea tehnologiilor de comunicare cuantică la fața locului și integrarea acestora cu rețelele de comunicații existente, cu accent pe monitorizarea continuă și pe exploatarea acestora în cazuri de utilizare avansate, care combină comunicațiile cuantice și cele clasice.
Proiectul urmărește explicit utilizarea practică a sistemelor și rețelelor cuantice pentru dezvoltarea și testarea unor cazuri avansate de utilizare, sprijinind inițiativele naționale QCI, facilitând astfel dezvoltarea unei rețele naționale de centre tehnologice de comunicare cuantică. De asemenea, acesta va contribui la formarea unui număr mare de utilizatori instruiți în tehnologiile QC, care vor implementa următoarea generație de rețele de comunicații și date cu un nivel ridicat de securitate.
Pe scurt, obiectivele proiectului sunt:
O1. Implementarea unor sisteme și rețele cuantice naționale avansate (RoNaQCI)
O2. Testarea, monitorizarea și integrarea RoNaQCI cu infrastructura de comunicații clasică
O3. Dezvoltarea de cazuri de utilizare avansate, adaptate pentru a conecta autoritățile publice, entitățile guvernamentale, universitățile, institutele de cercetare și companiile private
O4. Crearea unui număr mare de utilizatori instruiți pe baza unor profiluri și interese specifice
O5. Participarea la eforturile de proiectare și dezvoltare la nivelul UE pentru anticiparea Internetului cuantic.
În conformitate cu activitățile propuse în apel, proiectul include activități de implementare a sistemelor și rețelelor cuantice de producție, care îmbină cele mai avansate dispozitive de securitate cuantice și clasice, testarea interfeței dintre sistemele spațiale și terestre ale QCI, formarea și educarea unui număr mare de utilizatori, demonstrarea și testarea rețelelor naționale și metropolitane de comunicație cuantică la distanță lungă din România (compatibile cu arhitectura EuroQCI), precum și cooperarea cu alte entități din UE pentru dezvoltarea unei arhitecturi generale EuroQCI.
Grupurile de activități ale proiectului sunt:
A1. Management de proiect, coordonare, raportare, activități financiare și de achiziții
A2. Definirea, instalarea, diagnosticarea, testarea și întreținerea topologiei infrastructurii
A3. Activități de formare și educație
A4. Proiectarea, dezvoltarea, integrarea și testarea software-ului
A5. Cooperare externă și schimb de bune practici
A6. Diseminare și comunicare.
În conformitate cu apelul, grupul de activități A1 va folosi dispozitive pilot și tehnologii dezvoltate în UE/AELS acolo unde este posibil, având ca obiectiv principal conectarea autorităților publice din România. Rețeaua RoNaQCI va fi, de asemenea, disponibilă pentru industriile care operează diferitele straturi ale rețelei, sprijinind viitoarea implementare la scară largă a EuroQCI. Rețeaua de hub-uri tehnologice QC va fi disponibilă și pentru formare și educație, fiind destinată personalului didactic, cercetătorilor, autorităților publice precum și pentru industrie și alte organizații, incluzănd suport special pentru ISP.