Profesorul Bazil Pârv la 60 de ani

Un bun obicei ce, încet, încet, a devenit tradiţie la facultatea noastră, este acela de a-i sărbători pe profesorii noştri la împlinirea vârstei de 60 de ani. La 60 de ani, un dascăl de la universitate este în deplinătatea forţelor sale, produce, pe plan didactic şi ştiinţific, probabil, la cel mai înalt nivel, are deja experienţa şi autoritatea ştiinţifică necesară pentru a privi în urmă cu seninătate şi cu mândrie. La toate acestea, se adaugă, uneori şi poziţii de conducere, care-l fac să fie şi puternic implicat în viaţa departamentului, facultăţii sau universităţii.

La data de 17 decembrie 2013, am omagiat într-un cadru festiv activitatea profesorului Bazil Pârv – Directorul Departamentului de Informatică din facultatea noastră.

Profesorul Bazil Pârv s-a născut la 27 septembrie 1953 în localitatea Petreştii de Jos, judeţul Cluj. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, specializarea Informatică, în anul 1976, iar în 1977 a finalizat cu succes un program de studii avansate în Limbaje Specializate. După absolvire, a lucrat ca şi programator la Central de Calcul Petroşani (între 1977 şi 1979) şi apoi, între 1979 şi 1990 la Centru de Calcul al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

În 1990 obţine, tot la Universitatea Babeş-Bolyai titlul de doctor în Matematică, cu o teză pe Astronomie (mai exact pe Mecanică cerească), sub conducerea profesorului Pál Árpád. Tot în 1990, obţine prin concurs o poziţie de lector la facultatea noastră, urcând apoi, pas cu pas, ierarhia didactică, până in 1998, când devine profesor universitar. Din 2005 devine conducător de doctorat pe domeniul Informatică, iar din 2012 este directorul celui mai mare departament al universităţii noastre – Departamentul de Informatică.

Profesorul Pârv are merite cu totul deosebite în dezvoltarea studiilor de Informatică în universitatea noastră, atât la nivel licenţa cât şi la nivel master. Subliniem de asemenea şi numărul important de doctori în Informatică pe care i-a coordonat în calitate de conducător de doctorat, precum şi numărul mare de produse informatice complete realizate pentru comunitatea academică clujeană.

Sub aspect ştiinţific, subliniem contribuţia importantă pe care a avut-o şi o are în domeniul Informatică, prin cărţile sau capitolele de cărţi realizate, prin cele 23 de articole publicate în reviste cotate ISI Web of Science Thomson Reuters şi cele 11 Proceedings papers publicate în ediţii de asemenea cotate ISI Web of Science Thomson Reuters. Menţionăm în mod special interdisciplinarilatea cercetărilor sale şi subliniem impactul şi recunoaşterea internaţională a rezultatelor obţinute, dovedit prin cele peste 200 de citari ISI Web of Science Thomson-Reuters, domnia sa având un h-index calculat egal cu 6.

Un punct de vedere asupra vieţii, o consideră pe aceasta ca fiind o sumă de întâmplări fericite. Un alt punct de vedere, consideră viaţa un şir de întâlniri fericite cu oameni deosebiţi. Şi într-un caz şi în celălalt, cei care judecă astfel privesc viaţa cu optimism şi o trăiesc cu bucuria pe care ţi-o oferă, de exemplu, fiecare răsărit de soare. De aceea, sărbătorirea domnului profesor Pârv nu trebuie să fie altceva decât o etapă de bilanţ remarcabil dar provizoriu, şi mai ales un moment generator de noi energii, premisa obţinerii unor rezultate şi mai importante.

În încheiere, îi dedicam domnului profesor Bazil Pârv un pasaj din George Călinescu, referitor la înţelepciune, calitate pe care unii oameni, printre care şi distinsul profesor Pârv, o dobândesc în timp, iar alţii, din păcate, niciodată.

George Călinescu spunea:

„Din înţelepciune decurg trei lucruri:
1) inspiraţia de a lua hotărâri potrivite;
2) plăcerea de a vorbi fără greş;
3) capacitatea de a face ceea ce se cuvine.”

Îi dorim domnului profesor Pârv, în numele tuturor colegilor din facultate, sănătate, realizări deosebite şi multe bucurii alături de colegi şi împreună cu cei dragi.

La Mulţi Ani!