Lansarea Seminarului Itinerant Romanesc de Analiză Matematică şi Aplicaţiile Sale (SIRAMA)

Lansarea

Seminarului Itinerant Romanesc
de
Analiză Matematică şi Aplicaţiile Sale
(SIRAMA)

24 iunie 2017

De ce au nevoie de un seminar itinerant cercetătorii romani interesaţi de analiza matematică şi aplicaţiile sale?

In ultimii ani am vizitat, în scop de cercetare, mai multe universităţi şi institute româneşti de cercetare. Aceste vizite mi-au arătat că există în Romania un important potenţial de cercetare orientat spre analiza matematică şi aplicaţiile sale. Cred că un seminar itinerant (în particular, SIRAMA) ar crea un cadru adecvat pentru cercetătorii români care lucrează în aceasta arie vastă de cercetare. Practic, organizarea de întâlniri periodice va permite cercetătorilor din diverse instituţii să formeze grupuri puternice cu scopul unor schimburi rapide de idei. Deşi în prezent există mijloace excelente de comunicare, discuţiile directe nu pot fi prin nimic înlocuite, de aceea întâlnirile periodice sunt absolut necesare. Acesta este rolul pe care SIRAMA îl va juca.

Câteva idei şi câţiva paşi în direcţia lansării şi organizării SIRAMA

Facultatea de Matematica şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost de acord deja cu propunerea mea de a înfiinţa SIRAMA şi de a sprijini acest proiect ambițios. Recent, decanul facultăţii, prof. univ. dr. Adrian Petruşel, a acceptat, de asemenea, sugestia mea de a găzdui în Cluj-Napoca prima întâlnire a SIRAMA în 20-21 aprilie 2018 şi de a coordona acest seminar împreună cu mine. In plus, propun ca Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca să fie instituţia românească responsabilă de întreaga coordonare a SIRAMA. In particular, o pagina web a SIRAMA va fi creată şi inclusă în website-ul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB. Un link la aceasta pagină web va fi postat la fiecare instituţie sau departament care va adera la proiectul SIRAMA.

Coordonatorii SIRAMA vor contacta colegi din toate universităţile şi institutele de cercetare româneşti pentru a vedea dacă există interes pentru acest proiect. Comitet Ştiinţific asociat cu SIRAMA este propus aici, dar lista ramane deschisa pentru alti colegi doritori a se alatura proiectului. Pentru fiecare sesiune a SIRAMA va fi creat ad-hoc un comitet local de organizare.

Apreciem ca 2 zile ar fi perioada de timp optimă pentru fiecare sesiune a SIRAMA. Se va organiza una sau două sesiuni SIRAMA pe an. Vor fi lecţii invitate şi comunicări scurte. Este de aşteptat ca participanții sa obţină suport financiar de la instituţiile lor sau din alte surse. Va fi propusă o taxa de participare minimală.

Lucrările participanţilor vor fi publicate în volume speciale după o selecţie riguroasă, coordonată de comitetul științific.

SIRAMA îşi propune să acopere mai multe domenii, cum ar fi:

  • Analiza funcțională
  • Analiza geometrică
  • Analiza multivocă
  • Analiza numerică
  • Calcul variațional
  • Control optimal
  • Ecuaţii de evoluţie
  • Ecuaţii diferenţiale
  • Ecuaţii integrale
  • Teoria operatorilor
  • Teoria optimizării
  • Aplicaţii în biologie, chimie, ecologie, fizică, mecanică, medicină, economie, etc.

SIRAMA se adresează cercetătorilor români (din Romania şi din străinătate) care lucrează în aceste domenii sau în domenii înrudite. Participanţii străini sunt de asemenea bine-veniţi (în acest caz limba oficială a sesiunii corespunzătoare va fi engleza).

Gheorghe Moroșanu – Profesor invitat asociat,
Facultatea de Matematică şi Informatică,
Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania