In memoriam Prof. univ. Nicolae Both (1933-2025)

Cu profundă tristețe anunțăm plecarea dintre noi a profesorului universitar Nicolae Both. Născut pe 6 februarie 1933, a fost o personalitate remarcabilă a matematicii clujene. A inspirat numeroase generații de studenți prin cursurile sale de Algebră, Logică Matematică sau Istoria Matematicii și-a lăsat o amprentă de neșters în viața academică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost un om de o rară noblețe sufletească, un dascăl dedicat și un slujitor al credinței.

Nicolae Both în 1953 a fost admis ca student la Facultatea de Matematică a Universității Victor Babeș din Cluj. Din 1963 a început cariera didactică la Cluj, mai întâi la Institutul Pedagogic, apoi, din 1970, a fost încadrat la catedra de algebră a Universității Babeș-Bolyai. În 1975 a obținut titlul de doctor în matematică. A parcurs toate funcțiile didactice, devenind  profesor universitar în 1994. S-a pensionat în 1998.

Ca matematician, este autorul a peste 80 publicații – cărți de specialitate, manuale universitare și articole, în special pe teme de Algebre Universale și Logică Matematică.  Ca titular al cursurilor de Logică respectiv Istoria Matematicii, a fost un mentor respectat și iubit. Studenții săi nu doar că îl admirau pentru vastitatea cunoștințelor sale, ci și pentru blândețea, răbdarea și înțelepciunea cu care îi îndruma. A înțeles întotdeauna că logica nu este doar o disciplină academică, ci și o cheie pentru a înțelege sensul vieții și al spiritualității. Cei care au avut șansa să participe în calitate de studenți la cursurile ținute de domnul Nicolae Both, pot depune mărturie de pasiunea pe care o inspira de fiecare dată.  Nu de puține ori, în mijlocul unei demonstrații domnul profesor se oprea, se dădea un pas în spate și exclama, ca și cum atunci ar fi avut o revelație: “Priviți, ce frumos este!”.  Oricine a reușit să participe alături de el la această revelație și să înțeleagă eleganța argumentului matematic ascunsă dincolo de semnele albe pe care le lăsa creta pe tablă, nu va uita acea clipă niciodată.

Activitatea sa academică a fost fericit întregită de cea de preot. Începând din anul 1991 a slujit în satul natal Tihău (Sălaj) și la Catedrala „Schimbarea la Față” din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. A predat cursuri de Logică în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic redeschis la Cluj-Napoca. În 2014 i-a fost acordat din partea Sfântului Părinte Papa Francisc titlul pontifical de Prelat onorar.  A scris aproximativ 35 de cărți cu temă religioasă, poezii și cântece.

Pentru Omul Nicolae Both predarea și preoția nu erau profesii separate, ci fațete ale aceleiași misiuni: aceea de a ghida, de a inspira și de a aduce lumina și speranță în viețile celor din jur. Știința și spiritualitatea nu erau două drumuri paralele, ci două căi care se întrepătrundeau și se îmbogățeau reciproc.

Cu profundă recunoștință pentru întreaga sa carieră și pentru impactul său asupra comunității academice și religioase, ne luăm rămas bun de la profesorul Nicolae Both. Fie ca amintirea sa să rămână vie în inimile noastre și să ne inspire să continuăm munca sa de a aduce cunoaștere și bucurie în lume.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!