Procedură administrativă privind înscrierea candidaților (admitere la masterat 2024)
Procedură comună tuturor domeniilor
- Absolvenții programelor postuniversitare participă la concurs cu o notă calculată astfel:
- 75% media generală de promovare a anilor de studiu de la programul postuniversitar
- 25% nota de la examenul de certificare a competenţelor profesionale de la acelaşi program.
- Pentru candidații care au printre opțiuni și specializări în limba engleză/germană, dosarul candidatului va conţine în mod obligatoriu un certificat/atestat de competență lingvistică în limba/limbile programelor vizate. Lista certificatelor agreate de UBB se găsește la: https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/reglementari/files/Regulament_admitere_2024_Anexa_1.pdf
- Dacă un candidat nu deține certificat de competență lingvistică pentru anumite opțiuni (din limba în care se desfășoară programul), aceste opțiuni vor fi șterse automat din lista de opțiuni.
- Pentru specializarea Sisteme informatice avansate este nevoie de două certificate de competență lingvistică, din germană și din engleză
- Notă: Lista specializărilor pe domenii se găsește în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor / programelor de studii universitare: https://www.edu.ro/sites/default/files/ANEXA_1_NOMENCLATOR_2020_2021_0.pdf
Pentru specializări din domeniul Matematică:
- Pentru specializările de masterat din domeniul Matematică sunt acceptaţi fără probă de specialitate candidaţi care au absolvit:
- o specializare din domeniul Matematică
- o specializare din domeniul Informatică
- o specializare din domeniul Fizică
- o specializare din domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei
- una din următoarele specializări din domeniul Economic:
- Cibernetică Economică
- Statistică şi Previziune Economică
- Informatică Economică
- pentru masteratele Metode moderne în predarea matematicii se acceptă și candidați profesori de specialitate, absolvenți ai programelor postuniversitare de conversie profesională pentru Matematică.
- Un candidat care nu a absolvit una dintre specializările mai sus menționate va susţine o probă de specialitate din tematica examenului de licenţă de la Matematică. Nota minimă de promovare a probei de specialitate este 6,00. Pentru studiile universitare de master organizate în limba maternă/într-o limbă străină, proba de specialitate se susține în limba de predare a programului de studii universitare. În cazul în care candidații aleg mai multe opțiuni, vor susține proba de specialitate în limba de predare conform cu prima opțiune aleasă.
Pentru specializări din domeniul Informatică:
- Pentru specializările de masterat din domeniul Informatică sunt acceptaţi fără probă de specialitate candidaţii care au absolvit:
- o specializare din domeniul Informatică
- specializarea Matematică informatică din domeniul Matematică
- o specializare din domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informației
- una din următoarele specializări din domeniul Economic:
- Cibernetică Economică
- Informatică Economică
- sunt de asemenea acceptaţi absolvenţi ai programelor postuniversitare de pregătire și formare profesională organizate de facultatea noastră.
- Un candidat care nu a absolvit una dintre specializările sus menționate va susţine o probă de specialitate din tematica examenului de licenţă de la Informatică(pentru specializări ale domeniului Informatică, în afară de specializarea Știința datelor în industrie și societate), respectiv din tematica specială (pentru specializarea Știința datelor în industrie și societate). Nota minimă de promovare a probei de specialitate este 6,00. Pentru studiile universitare de master organizate în limba maternă/într-o limbă străină, proba de specialitate se susține în limba de predare a programului de studii universitare. În cazul în care candidații aleg mai multe opțiuni, vor susține proba de specialitate în limba de predare conform cu prima opțiune aleasă.
- Pentru specializarea Sisteme informatice avansate este nevoie de două certificate de competență lingvistică, din germană și din engleză.
- La specializarea Securitate Cibernetică (limbă de predare engleză):
- Condițiile privind certificatul de competență lingvistică sunt aceleași ca la celelalte specializări
- Numărul candidaților EIT Digital este stabilit în urma procesului de selecție de la nivelul EIT Digital. Procesarea dosarelor acestor candidați se face de către comisia de admitere la studii de masterat a Facultății de Matematică și Informatică, Centrul de Cooperări Internaționale al Universității Babeș-Bolyai și Master School Office din cadrul EIT Digital.
- La Securitate cibernetica cifra de școlarizare pe locuri cu taxă va fi diminuată în funcție de numărul de candidați EIT Digital.
- Candidații care vin prin EIT Digital sunt scutiți de taxa de înscriere și taxa de procesare la UBB întrucât plătesc taxe similare la EIT Digital.
- Pentru candidații EIT Digital, planul de dezvoltare a carierei profesionale și științifice este echivalat cu scrisoarea de motivație („letter of motivation”) din cadrul dosarului de selecție EIT Digital.
- Candidații care vin prin EIT Digital sunt acceptați fără probă de specialitate.
- Echivalarea studiilor efectuate în afara României pentru candidații EIT Digital se va face de către Centrul de Cooperări Internaționale al UBB. Echivalarea notelor obținute în străinătate de către acești candidați se va face la nivelul Secretariatului General UBB.
Pentru specializări din domeniul Științele educației
- Pentru specializările de masterat din domeniul Științele educației sunt acceptați candidați care au absolvit:
- pentru Masterat didactic în Matematică:
- o specializare din domeniul Matematică
- de asemenea se acceptă candidați profesori de specialitate, absolvenți ai programelor postuniversitare de conversie profesională pentru Matematică.
- pentru Masterat didactic în Informatică:
- o specializare din domeniul Informatică
- specializarea Matematică informatică (de 4 ani)
- specializarea Informatică economică (de 4 ani)
- de asemenea se acceptă candidați profesori de specialitate, absolvenți ai programelor postuniversitare de conversie profesională pentru Informatică.
- Pentru specializările de masterat din domeniul Științele educației NU se poate susține probă pentru absolvenți din alte domenii sau specializări.