A BBTE részt vesz az Európai Bizottság összehangolt erőfeszítéseiben, amelyek a világjárvány következményeinek leküzdését célozzák

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) aktívan részt vesz az európai fórumok összehangolt erőfeszítéseiben a COVID-19 világjárvány hatásának leküzdésére, és 2020. április 24. és 27. között részt vesz az Európai Bizottság Innovációs Tanácsa által koordinált hackathonon.

A páneurópai esemény végső célja, hogy összekapcsolja a civil társadalmat, az innovációs intézményeket, a lehetséges partnereket és befektetőket Európa-szerte, hogy így ezek olyan innovatív megoldásokat azonosítsanak és fejlesszenek, amelyek képesek megfelelni a jelen időszak kihívásainak.

A rendezvény a szakemberek bevonása és a regisztrált szervezetek rendelkezésére bocsátott nagy teljesítményű felszerelések kínálata mellett teret biztosít konkrét ötletek kidolgozására az egészségügy, az online oktatás és a távmunka, a vállalkozói tevékenységek folytonossága, a társadalmi és politikai kohézió, a pénzügyi tevékenységek digitalizálása területén.

A BBTE jelezte hozzájárulási és aktív részvételi szándékát minden beavatkozási területen, nem csupán olyan szakértők és csapatok rendelkezésre bocsátásával, akik hozzájárulnak a már meglévő igényekre válaszoló megoldásötletek azonosításához és fejlesztéséhez, hanem az online rendezvények szervezésében az esemény folyamán, emellett a szükséges technika, a részt vevő csapatoknak tanácsot adó mentorok, illetve potenciális értékelők biztosítása által. Emellett a BBTE rendelkezésre bocsátja saját szuperszámítógépét, amely másodpercenként 40.000 milliárd matematikai művelet végrehajtására képes.

Az eseményről részletes információk a https://euvsvirus.org/ linken érhetők el.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a jelen időszak kezdete óta aktívan részt vesz a közösség támogatásában számos, a közösség igényeire válaszoló megmozdulás révén.

Emellett a BBTE törekszik a közösség tagjainak állandó tájékoztatására megbízható forrásokból: az egyetem honlapja ebben az időszakban külön felületen teszi közzé az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedéseket: (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).