Dr. Ioan Pop, Institutul de Tehnologie din Karlsruhe: Tehnologii cuantice: începutul unei noi revoluţii informatice
Vineri, 18 mai 2018, începând cu ora 12 în cadrul Centrului de Modelare, Optimizare şi Simulare (MOS), amfiteatrul Tiberiu Popoviciu (5/I) va avea loc conferinţa invitata cu titlul:
Tehnologii cuantice: începutul unei noi revoluţii informatice
susţinută de
Dr. Ioan Pop, Institutul de Tehnologie din Karlsruhe
Abstract: In ultima decada, tehnologiile cuantice de procesare a informației au evoluat într-un ritm accelerat și au început sa fie transferate din laboratoarele de cercetare academice spre mediul industrial. Aceasta evoluție rapida alimentează optimismul și așteptările societății fata de capacitățile viitoarelor mașini de calcul cuantic, deși, din punctul de vedere al cercetătorilor exista încă incertitudini majore. Voi prezenta câteva posibile aplicații ale acestor tehnologii, dar și unele provocări din viitorul apropiat. Colocviul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care vor participa și reprezentați ai organizațiilor de cercetare clujene din domeniu.
Participanţi:
- Dr. Ioan Pop, KIT
- Dr. Liviu Zarbo, INCDTIM
- Dr. Cristian Morari, INCDTIM
- Dr. Doru Sticlet, INCDTIM
- Dr. Luiza Buimaga-Iarinca, INCDTIM
Dr. Ioan Pop, Colloquium Speaker
Dr. Ioan Pop s-a nascut in Romania in 1983, si terminat cursurile Facultatii de Fizica in cadrul Universitatii Babeș-Bolyai University din Cluj-Napoca in 2006. A obtinut diploma de Master in stiinta materialelor in 2007 si doctoratul in fizica in 2011 la Institutul NÉEL, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) si Universitatea Joseph Fourier din Grenoble. Intre 2011-2015 a fost cercetator postdoctoral la Universitatea Yale, SUA. A primit cateva premii printre care un fellowship al Ministerului Educatiei si Cercetarii in Franta si Premiul pentru Dizertatie in 2012 din partea Fundatiei Franceze pentru Nano-Stiinte. In 2015, a primit premiul Sofja Kovalevskaja al fundatiei Alexander von Humboldt, unul dintre cele mai consistente premii decernate cercetatorilor in Germania. Suma primita ca premiu l-a ajutat sa-si formeze propriul sau grup de cercetare la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.
Cercetarea lui Ioan Pop are ca obiect studiul si aplicarea efectelor cuantice in circuite supraconductoare. El foloseste bucle de circuit micrometrice pentru a implementa asa-zisii biti cuantici (qubiti), pentru stocarea si procesarea informatiei cuantice. Munca sa de laborator este focalizata pe contruirea de qubiti robusti si stabili, care sunt necesari pentru a facilita trecerea calculatoarelor cuantice de la stadiul de prototip la aplicatii industriale.
Grupul INCDTIM de calcul cuantic
Grupul de calcul cuantic din cadrul INCDTIM s-a format in 2017 si face parte din ROQNET (Reteaua Romaneasca de Informatie Cuantica), o comunitate alcatuita, in acest moment, din 5 institutii de cercetare romanesti care au ca scop dezvoltarea tehnologiilor cuantice in Romania. Proiectul de cercetare al grupului este focalizat pe problemele de fizica fundamentala care impiedica in acest moment implementarea calculului cuantic pe platforme supraconductoare (Majorana).
Echipa:
- Dr. Liviu Zarbo, informatie cuantica
- Dr. Cristian Morari, structura electronica a platformelor solide de calcul cuantic
- Dr. Luiza Buimaga-Iarinca, structura electronica a platformelor solide de calcul cuantic
- Dr. Doru Sticlet, calcul cuantic pe platforme Majorana supraconductoare