Trecerea în eternitate a acad. Petru Soltan

Cu profundă durere, vă aducem la cunoștință că s-a stins din viață

Academicianul Petru Soltan

(29.06.1931 – 15.07.2016),

membru de onoare al Academiei Române,

Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

In memoriam – Academicianul Petru Soltan
(Universitatea de Stat din Chişinău)

– Omagiul Facultăţii de Matematică şi Informatică din Cluj-Napoca –

Am aflat cu mare tristeţe despre trecerea în eternitate, pe data de 15 iulie 2016 la vârsta de 85 de ani, a academicianului prof. univ. dr. Petru Soltan de la Universitatea de Stat din Chişinău. Este o mare pierdere pentru matematică şi pentru mediul academic din Republica Moldova şi din România. Academicianul Petru Soltan a fost pe tot parcursul vieţii un om pasionat de matematică şi un cercetător excepţional în domeniul Geometriei Combinatorice şi Convexităţii. Cartea sa, initulată Excursions into combinatorial geometry, Springer Berlin, 1997, 420 pag. (scrisă în colaborare cu V. Boltyanski, şi H. Martini) este o excelentă introducere în studiul geometriei combinatorice, o expunere clară şi riguroasă a unui domeniu important al geometriei. De asemenea, articolele ştiinţifice publicate de academicianul Petru Soltan reprezintă contribuţii foarte importante în geometrie şi convexitate.

In al doilea rând, academicianul Petru Soltan a fost permanent un om implicat în administrarea şi coordonarea învăţământului superior în general şi a celui de matematică, în particular. Prin funcţiile deţinute de-a lungul anilor, domnia-sa a fost un promotor activ al educaţiei şi cercetării de calitate, un om care a sprijinit activ şi nemijlocit cooperarea, pe toate planurile, dintre România şi Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, academicianul Petru Soltan a fost o personalitate marcantă a culturii româneşti de dincolo de Prut, un caracter deosebit şi un prieten de nădejde.

Academicianul Petru Soltan a avut o relaţie privilegiată cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Facultatea de Matematică şi Informatică. Ne-a vizitat deseori cu ocazia unor congrese sau conferinţe, iar lecţiile domniei sale, cele de matematică dar şi cele pe teme generale de cultură şi civilizaţie românească, au fost adevărate regaluri pentru minte, inimă şi suflet. A avut colaborări cu colegii noştri şi a susţinut mereu necesitatea apropierii între universităţile noastre şi între colectivele de matematicieni din cele două ţări. Din această perspectivă, universitatea clujeană a fost a doua casă a domniei sale, iar noi, colegii de la Facultatea de Matematică şi Informatică, îi vom păstra mereu o vie amintire.

Urmare a rolului deosebit jucat în promovarea colaborării dintre Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi mediul academic din Republica Moldova, domnului academician Petru Soltan i s-a conferit în 1992 cel mai înalt titlu onorific al universităţii noastre şi anume cel de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

La trecerea în eternitate a academicianului prof. univ. dr. Petru Soltan, colectivul de cadre didactice şi de studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică îşi exprimă profundul regret şi mare tristeţe pentru greaua pierdere suferită de matematica românească, plecându-se cu pietate şi respect în faţa operei ştiinţifice şi a omului de suflet şi de mare caracter care a fost academicianul Petru Soltan.

Transmitem de asemenea sincerele noastre condoleanţe familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Decan,
Prof. dr. Adrian Petruşel