Hotărârea Consiliului Facultăţii de Matematică şi Informatică privind metodologia de desfăşurare a examenului de licenţă şi disertaţie începând cu sesiunea iunie 2016
Aprobat în Consiliul facultăţii din 27 noiembrie 2012
Modificat în Consiliul facultăţii din 10 decembrie 2013, din 24 noiembrie 2015 şi din 22 februarie 2016
Prezentul regulament specific este o anexa a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului de finalizare a studiilor nivel licenţă şi masterat aprobat de Senatul UBB şi este ȋn conformitate cu prevederile Legii educaţiei naționale nr. 1/2011 şi ale Ordinului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 3098 din 27 ianuarie 2016, privind metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie şi ale Cartei Universităţii Babeş-Bolyai.
Examenul de licenţă
- Examenul de licenţa la Facultatea de Matematică şi Informatică va consta în:
- Proba 1: Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate: examen scris.
- Proba 2: Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă: prezentare orală.
- Examenul scris de Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate se va susţine din următoarea tematică:
- Domeniul Matematică
- Specializarea Matematică
- Algebră (4 teme)
- Analiză matematică (4 teme)
- Geometrie (4 teme)
- Specializarea Matematică informatică
- Algebră (3 teme)
- Analiză matematică (3 teme)
- Geometrie (2 teme)
- Algoritmică şi programare (4 teme)
- Specializarea Matematică
- Domeniul Informatică
- Algoritmică şi programare (6 teme)
- Baze de date (3 teme)
- Sisteme de operare (3 teme)
- Domeniul Matematică
- Pentru fiecare tematică în parte, directorul de departament (prin consultarea cu titularii cursurilor respective) va înainta o listă detaliată de teme concrete (conţinând conceptele şi rezultatele fundamentale ale domeniului respectiv şi bibliografia aferentă) şi va propune un număr de 3 probleme de concurs.
- Pentru proba de Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate decanul facultăţii va desemna câte o Comisie de curriculum pe fiecare domeniu: Matematică, respectiv Informatică. Această comisie, având în vedere tematica de examen (formată din 12 teme), va alcătui subiectele de examen (subiect unic pe domeniu) şi baremul de corectare corespunzător. Tematica pe domeniu este prezentată în Anexa 1.
- Pentru probele examenului de licenţă decanul facultăţii (cu consultarea directorilor de departament) va numi, pe fiecare domeniu şi pe linii de studiu (R/M/E/G), o comisie de evaluare formată din 5-11 cadre didactice titulare. De asemenea, la propunerea directorilor de departament, decanul numeşte şi o comisie de contestaţii, din care nu pot face parte cadrele didactice ce fac evaluarea iniţială. La recorectare, nota obţinută se modifică numai dacă există o diferenţă strict mai mare ca 0.50 puncte între nota iniţială a lucrării şi nota obţinută după recorectare, cu excepţia notelor sub 5.00 şi a notelor peste 9.50, situaţii în care nota finală a lucrării este nota de la recorectare.
- Fiecare absolvent va susţine proba scrisă de Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate din tematica domeniului din care face parte specializarea sa. Pentru specializarea Matematică informatică se va alcătui un subiect separat. Durata probei scrise este de 3 ore. Nota minimă de promovare a probei scrise este 5,00.
- Proba Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă poate conţine şi o sesiune de întrebări relativ la conţinutul lucrării. Cerinţele privind redactarea şi prezentarea lucrării se află în Anexa 2.
- Pentru proba 1 (proba scrisă) fiecare subiect al lucrării este corectat de câte doi membri al comisiei de evaluare. Nota subiectului este media aritmetică a notelor acordate (cu condiţia ca diferenţa dintre acestea să nu fie mai mare ca 1 punct-în situaţie contrarie subiectul respectiv se recorectează de un al treilea cadru didactic). Notarea la proba scrisă a examenului de licenţă se realizează astfel:
Domeniul Matematică- specializarea Matematică: media aritmetică a notelor obţinute la cele trei subiecte de matematică (Algebră, Analiză matematică, Geometrie);
- specializarea Matematică Informatică: media ponderată a notelor obţinute la subiectul de Matematică şi la subiectul de Informatică, după următoarea formulă: 2/3 nota Matematică + 1/3 nota Informatică. Nota de la subiectul de Matematică se calculează ca medie aritmetică a notelor obţinute la cele trei subiecte de matematică (Algebră, Analiză matematică, Geometrie).
Domeniul Informatică
- specializarea Informatică: media aritmetică a notelor obţinute la cele trei subiecte de Informatică (Algoritmică şi programare, Baze de date, Sisteme de operare).
- Pentru proba 2 (proba orală) fiecare membru al comisiei de evaluare acordă câte o notă întreagă. Nota finală a probei este media aritmetică a notelor acordate. Modelul borderoului de evaluare se află în Anexa 3.
- In procesul de realizare şi de predare a lucrării de licenţă se vor avea în vedere cerinţele privind realizarea, redactarea şi susţinerea lucrării de licenţă prezentate în Anexa 2, precum şi Anexele 6, 6 bis şi 7 privind asumarea autenticităţii lucrării şi declaraţia de copyright, cu respectarea regulilor de proprietate intelectuală şi de confidenţialitate.
- Media examenului de licenţă este media aritmetică a celor două probe ale examenului de licenţă. Nota minimă necesară pentru promovarea examenului de licenţă este 6,00.
- Colectivele din departamente pe domeniile de mai sus vor prezenta şi actualiza permanent materiale suport (teorie, aplicaţii, probleme rezolvate, probleme propuse) pentru pregătirea examenului de licenţă până la începutul semestrului doi.
Examenul de disertaţie
- Examenul de disertaţie la Facultatea de Matematică şi Informatică va consta în prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie (prezentare orală). Această probă poate conţine şi o sesiune de întrebări din tematica lucrării.
- Metodologia de desfăşurare a examenului de disertaţie, standardele şi baremele de evaluare se află în Anexa 5.
- Conducătorul ştiinţific al lucrării are obligaţia de a realiza un referat de evaluare (un model se află în Anexa 4).
- In procesul de realizare şi predare a lucrării de disertaţie se vor avea în vedere cerinţele privind realizarea, redactarea şi susţinerea lucrării de disertaţie prezentate în Anexa 2, precum şi Anexele 6, 6 bis şi 7 privind asumarea autenticităţii lucrării şi declaraţia de copyright, cu respectarea regulilor de proprietate intelectuală şi de confidenţialitate.
- Comisiile pentru examenul de disertaţie vor fi alcătuite pe specializări, în aşa fel încât să acopere tematicile tuturor lucrărilor de la specializarea respectivă.
- Fiecare membru al comisiei de evaluare acordă câte o notă întreagă, iar nota finală a probei este media aritmetică a notelor acordate. Modelul borderoului de evaluare se află în Anexa 3.
- Nota minimă necesară pentru promovarea examenului de disertaţie este 6,00.
Anexa 1 – Tematica pentru examenul de licenţă
- Informatică română
- Matematică-Informatică română
- Matematică română
- Informatică maghiară
- Matematică-Informatică maghiară
- Matematică maghiară
- Informatică engleză (Computer Science, English version)
Anexa 2
- Cerinţe privind realizarea, redactarea şi susţinerea lucrării de licenţă, de diplomă şi de disertaţie
- Coperta lucrării de licenţă
- Coperta lucrării de disertaţie
Anexa 3
Anexa 4
Anexa 5
- Metodologia de desfășurare a examenului de disertație
- Standarde de realizare a lucrărilor de disertație
- Barem pentru comisiile de susținere a lucrărilor de disertație din domeniul Informatică
- Barem pentru comisiile de susținere a lucrărilor de disertație din domeniul Matematică
Anexa 6
- Declaraţie pe proprie răspundere privind autenticitatea lucrării de licenţă/disertaţie
- Proprietatea intelectuală
Anexa 7