Profesor Ioan Marusciac
Ioan Marusciac (1925-1987)
Ioan MARUSCIAC s-a nascut la 27 martie 1925 in comuna Craciunesti, judetul Maramures, fiind primul din cei zece copii ai familiei Fedor si Parasca Marusciac. Primele 6 clase primare le face in satul natal, iar gimnaziul la Sighetul Marmatiei. Neavand posibilitati materiale pentru continuarea studiilor, se angajeaza ca muncitor la caile ferate si apoi ca secretar la Primaria din Craciunesti pana in anul 1947 cand este chemat in serviciul militar. Dupa lasarea la vatra, in anul 1947, se angajeaza ca secretar la Liceul urcainean din Sighet. In paralel isi continua studiile liceale pe care le termina in anul 1951. In perioada 1951-1954 urmeaza cursurile Facultatii de Matematica si Fizica ale Universitatii Victor Babes din Cluj. La 1 septembrie 1951, este angajat preparator la Catedra de teoria functiilor. Parcurge toate treptele universitare, ajungand profesor universitar in anul 1972. In cei 35 de ani de activitate didactica a tinut numeroase cursuri si seminarii printre care amintim: Analiza matematica, Teoria functiilor, Teoria algoritmilor, Programare matematica, Cercetari operationale, Metode numerice in optimizare etc.
A scris mai multe cursuri pentru studenti si profesorii preuniversitari si 3 monografii:
- „Teoria algoritmilor”, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1966
- „Metode de rezolvare a problemelor de programare neliniara”, Editura Dacia, Cluj, 1973
- „Programare geometrica si aplicatii”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1978
Pentru cartea Metode de rezolvare a problemelor de programare neliniara, Editura Dacia, Cluj, 1973, primeste premiul Simion Stoilow al Academiei pe anul 1974.
Activitatea de cercetare stiintifica si-a desfasurat-o pe doua mari directii:
- Aproximarea functiilor prin polinoame si infrapolinoame in domeniul complex
- Teoria optimizarii
Continuand cercetarile marilor matematicieni Ch. de la Valee-Poussin (1911), G. Calugareanu (1945, 1950, 1959), A.N. Kolmogorov (1948), I. Remez (1951, 1953), J.L. Walsh (1958) etc. in anul 1962 isi sustine, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Facultatea de Matematica si Fizica, teza de doctorat intitulata: Contributii la studiul celei mai bune aproximatii prin polinoame in domeniul complex (conducator stiintific acad. prof. G. Calugareanu).
Publica in diverse reviste de specialitate peste 85 de articole. Lucrarea: „On Fritz John Type Optimality Criterion in Multi-Objective Optimization” publicata in „L’Analyse numerique et la theorie de l’approximation”, 11(1982), no. 1-2, 109-114, s-a bucurat de o atentie deosebita din partea specialistilor, fiind si astazi citata ca o lucrare de baza in domeniul optimizarii multicriteriale.
A recenzat pentru revistele „Zentralblatt fur Mathematik” si „Mathematical Reviews” peste 400 lucrari stiintifice.
A participat cu comunicari si conferinte la manifestari stiintifice interne si internationale (U.R.S.S., Belgia, R.F.G., Ungaria, Polonia).
A fost conducator de doctorat in specialitatea: Cercetari operationale.
A fost casatorit cu Liubomera Marusciac. Copiii lor: ing. Alexandru Marusciac (absolvent al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca) locuieste in Cluj-Napoca, iar informatician Cristina Marusciac casatorita Campean (absolventa a Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii Babes-Bolyai) locuieste in Canada.
Se stinge fulgerator din viata in anul 1987.