Profesor Arpad Pal
Arpad Pal (1929-2006)
Profesorul Árpád Pál s-a născut în data de 25 iunie 1929, în satul Hoghia din județul Harghita.
După terminarea şcolii elementare din satul natal a urmat gimnaziul în oraşul Gheorgheni, după care a absolvit în anul 1949 Liceul Mixt din Odorhei (azi Liceul Teoretic „Tamási Áron”). În acelaşi an a dat admitere la Universitatea „Bolyai”, Facultatea de Matematică şi Fizică. În ultimul an de facultate a fost numit preparator.
În 1952 ca şef de promoţie a fost trimis la Moscova ca bursier la Universitatea „V.M. Lomonosov”, Institutul Astronomic „Stenberg” – catedra de macanică cerească, la aspirentură. Aici și-a finalizat studiile cu teza de aspirantură intitulată: „Teoria analitică de interpolare a micii planete (55) Astrea”.
După terminarea aspiranturii s-a întors în ţară. Diploma lui a fost echivalată cu titlul de doctor de către Ministerul Învăţământului din România.
A continuat activitatea la Universitatea „Babeş-Bolyai”, unde a urmat toate funcţiile de ierarhie până la pensionare, când a devenit profesor consultant şi conducător ştiinţific de doctorat. A avut o activitate deosebit de bine apreciată ca dascăl, ca cercetător ştiinţific şi ca organizator de institut: a fost Decanul Facultăţii de Matematică (3 legislaţii), secretar ştiinţific al Senatului, prorector al Universităţii. Remarcabilă activitate a avut în construirea modernei clădiri a Observatorului din str. Cireşilor nr. 19, devenind primul director al acestui edificiu. De asemenea, între anii 1977-1990, a fost director al Institutului de Calcul (denumit în acea perioadă Institutul de Matematică).
În calitatea sa de conducător de doctorat a dat ţării 23 de doctori în astronomie (mecanică cerească) dintre care unii ei însăşi au devenit conducători de doctorat.
A elaborat (singur sau în colaborare) cursuri şi manuale universitare şi un număr de peste 150 de lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate. A colaborat ca redactor şi redactor şef la Revista Română de Astronomie şi Gazeta Matematică. Și-a prezentat rezultatele științifice la zeci de conferințe științifice naționale și internaționale.
A fost membru al Uniunii Astronomice Internaţionale, Uniunii Astronomice Europene, Consiliului Naţional Român de Astronomie, Societăţii Ştiinţifice de Matematică din România, Academiei de Ştiinţă din America. În funcția de preşedinte și mai târziu președinte de onoare a Comitetului Naţional Român de Astronomie a reprezentat România la mai multe adunări generale astronomice internaționale și a promovat mai mulţi astronomi români valoroşi să devină membrii ai Uniunii Astronomice Internaționale.
Profesorul Pál și-a regăsit liniștea veșnică, după o suferință indelungată, în data de 21 iulie 2006. Este înmormântat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.